Stručno putovanje Slavonijom

Učenici drugog trećeg i četvrtog razreda zaputili su se u petak 27. listopada na svoje ovogodišnje dvodnevno stručno putovanje u Slavoniju.

Slavonija ujesen polako se otkrivala u svitanje kroz magličasto obzorje s druge strane autobusnog stakla. Trebalo je poraniti kako bismo dosegli najistočniju točku našeg putovanja – Ilok.

Ilok nas je dočekao u suncu, sa smirenim tokom Dunava i bojama jeseni koje su se prostirale svuda oko nas. Razgledali smo uz sručno vodstvo stalni postav Muzeja grada Iloka koji obuhvaća dva kata dvorca plemenitaške obitelji Odescalchi. Nakon razgleda muzeja prošetali smo do obližnje crkve i franjevačkog samostana sv. Ivana Kapistrana. Poslušali smo zanimljivo predavanje o utemeljenju samostana i životu Ivana Kapistrana.

Nakon kratke pauze krenuli smo u Vukovar.

Suncem obasjano Memorijalno groblje bilo je u oštrom kontrastu sa strašnim razdobljem hrvatske povijesti o kojem smo slušali na ovome mjestu. Posjet podrumima vukovarske bolnice dočarao nam je ratne strahote i jezive posljedice razaranja, patnji i stradanja. Posebno je potresan bio posjet Spomen domu Ovčara kao najvećem stratištu nakon Drugog svjetskog rata u Europi.

Posjet Muzeju vučedolske kulture oduševio nas je kvalitetom svojega postava, modernim arhitektonskim rješenjima i izvanrednim stručnim vodstvom koje nam je doslovno oživjelo vučedolsku kulturu.

Kiša koja se iznenada spustila, kao i košava koja je počela puhati natjerali su nas da šetnju novouređenim središtem Vukovara skratimo i krenemo prema hotelu u obližnjim Vinkovcima. Obilna večera uz tradicionalne slavonske specijalitete odlično nam je prijala nakon ovako intenzivnog dana.

Drugi dan započeo je razgledom Vinkovaca i Gradskog muzeja Vinkovci. Tu smo dobili pregled povijesti tog najstarijeg grada u Europi u kojem se neprekidno živi već 8300 godina. Ova posjeta omogućila nam je da znanja stečena u jučerašnjem posjetu Muzeju vučedolske kulture stavimo u kontekst razvoja neolitskih i eneolitskih kultura na ovom području.

Potom smo krenuli u Đakovo gdje nas je već izdaleka dočekivala čuvena đakovačka katedrala. Kratko predavanje o katedrali na glavnom gradskom trgu kojim ona dominira pripremilo nas je za razgled unutrašnjosti koja nas je sve očarala. To su bili trenuci koje su mnogi poželjeli uhvatiti na kamerama svojih mobitela slikajući prostranu lađu i ukrašene stropove, ili pak detalje pojedinih ukrasa ili freski.

Trenutak za opuštanje i topli dodir prirode bio je posjet Državnoj ergeli Đakovo. Tko bi mogao odoljeti i ne podragati mirne velike glave i proći rukom kroz grivu tih velikih životinja.

A nakon kratke vožnje stigli smo do Vrpolja, rodnog mjesta Ivana Meštrovića gdje smo posjetili njegovu Spomen galeriju i kroz brojne odljeve upoznali se s presjekom Meštrovićeva kiparskog rada. Posebno je zanimljiv bio posjet susjednoj župnoj crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u kojoj je Meštrović kršten, a koju krasi oltarni kip Ivana Krstitelja – upravo rad tog našeg velikog kipara.

Posljednja lokacija koju smo posjetili na ovom bogatom putovanju bio je Slavonski Brod. Lokalna stručna vodičica provela nas je kroz tvrđavu, franjevački samostan sa spomen sobom Dragutina Tadijanovića i glavnim gradskim trgom na kojem je i kuća u kojoj je živjela Ivana Brlić-Mažuranić.

Vratili smo se u Zagreb puni emocija i novih nezaboravnih utisaka!

Evo i tri galerije kojima smo pokušali uhvatiti trenutke s ovog stručnog putovanja:

Galerija 1

Galerija 2

Galerija 3