PUGovci osvojili put u Strasbourg!

Totalno oduševljenje zavladalo je danas na hodnicima škole i domovima PUGovaca!
Naša ekipa na natjecanju Euroscola u žestokoj je konkurenciji izborila put u Strasbourg osvojivši četvrto mjesto i oduševivši stručni žiri koji ih je odlučio nagraditi za sjajan nastup i poslati na Europsko natjecanje Euroscola.
Euroscola je redovni godišnji program Europskoga parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima te na jedan dan postaju europski zastupnici.
Pripreme za natjecanje trajale su dva tjedna – od trenutka kada su nam poslali zadane teme iz Ureda za informiranje Europskoga parlamenta u Hrvatskoj. Pripremali smo se na teme migracije, zaštite potrošača, kibernetičke sigurnosti i klimatskih promjena. Razmišljali smo što bi uvjerljivo mogli reći euroskeptici, što o tim temama misle građani...
Kroz te pripreme kojima su pristupili učenici svih razreda sa zaraznim entuzijazmom i prolazili kroz neke zaista zahtjevne materijale iskristalizirala se uža skupina koju vidite na slici: Cvita, Vita, Ivana i Roko iz prvoga razreda, trećaši Ivan, Maks i Dominic, te maturanti Luka, Magdalena, Patrik, Matej i Dora.
Oni su se danas ujutro okupili u dvorani Sveučilišta VERN gdje su se susreli s predstavnicima drugih deset škola iz Grada Zagreba. Nakon kratkoga kviza znanja o Europskomu parlamentu, predstavnici skupina izvukli su teme za simulaciju televizijske debate – ušli su u svoje uloge voditelja emisije (Luka), eurooptimističnoga zastupnika (Dora), euroskeptičnoga zastupnika (Magdalena) i zabrinutoga građanina (Dominic), a sve je medijski u stvarnomu vremenu na Instagramu pratio peti član ekipe (Ivan) koji je pripremio i uvodni video (kliknite na Ivanovu sliku i pogledajte video).
5 učenika koji se spremaju za nastup
7 učenika koji napeto prate natjecanje a pomogli su kroz pripreme da naš nastup bude što bolji
Na kvizu znanja imali su rezultat samo dva boda slabiji od najboljih, a na kraju su svojim nastupom uvjerili žiri da samo za njih otvori i četvrtu kvotu za odlazak u Europski parlament.
Pitali smo Doru i Magdalenu kako je bilo, što su mislile kad je žiri čitao nagrađene i što će reći roditelji?
Dora javlja: Bilo je jako stresno, ali smo bili sigurni u sebe i spremni barem ostaviti dobar dojam na žiri. Bilo je lijepo znati da smo uspjeli unatoč kratkomu vremenu za pripremu. Smatram da smo mi pravi pobjednici upravo zato što je žiri napravio iznimku samo zbog naše kreativnosti. Svi smo bili ekstatični kada smo saznali, mislim da je i profesor Prosenjak bio jako sretan i svima nam je bilo jako drago što nismo razočarali. A roditelji su jako sretni ...
A Magdalena kaže: Najteže je bilo to što smo se morali nositi s pritiskom, ali mislim da smo nekako od početka znali da nam se sreća nekako smiješi, a i imali smo puno samopouzdanja. Nekako smo pretpostavili da smo to mi i, iako sam i dalje bila u šoku, rezultat je bio nekako vrlo očekivan. Jako sam zadovoljna i svojim i radom ekipe. Bili smo složni i konkretni u donošenju odluka, radili smo kao tim i pomagali si i to me najviše veseli, iskustvo nas je povezalo. A majka će reći da se pazim u Francuskoj, kao i uvijek.
Prva tri mjesta zauzeli su učenici velikih zagrebačkih gimnazija (VII., IV. i II.), a iza nas su ostale ekipe III. gimnazije, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Gornjogradske gimnazije, Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića, Prve privatne gimnazije s pravom javnosti, Upravne škole Zagreb i 1. tehničke škole Tesla Zagreb.
 
I tako će naša škola u siječnju 2018. predstavljati Republiku Hrvatsku na natjecanju Euroscola u Strasbourgu.
 
Fenomenalan uspjeh!!!
Comments are closed.