Veeeeelika zlatna arena!!!

Brzinom munje raširila se danas vijest među svim bivšim i sadašnjim PUG-ovcima – Veliku zlatnu arenu za najbolji hrvatski film na ovogodišnjoj Puli dobio je film „Kratki izlet“!

Film je snimljen prema motivima istoimenog romana Antuna Šoljana iz 1965. Redatelj je Igor Bezinović koji u svojoj  biografiji uz značajna filmska dostignuća ima i bitan podatak da je u karijeri radio i kao profesor - i to upravo u Privatnoj umjetničkoj gimnaziji! Profesor Bezinović predavao je filozofiju, sociologiju i etiku prije nego što se odlučio sasvim posvetiti filmu.

Bezinovic 001 (Large)No, ovo je ljeto za našu školu u znaku filma „Kratki izlet“ ipak ponajviše zbog važne uloge koju u filmu ima naš profesor Hrvatskog jezika i književnosti prof. Ante Zlatko Stolica.

Profesor Stolica je koscenarist filma uz redatelja Bezinovića, a u filmu igra i glavnu mušku ulogu – lik koji, kao slučajno, ima nadimak „Stole“ ...

Na slici je profesor Stolica u svojem ovogodišnjem fašničkom izdanju.

Kao da smo predosjećali kakva bi se velika stvar mogla dogoditi profesori PUG-a su se prošlog utorka zaputili na premijernu projekciju filma Kratki izlet u pulskoj Areni. Profesora Stolicu smo potpuno iznenadili i razdragali.

002 (Large) Prije projekcije u Areni nekoliko riječi o filmu rekao je profesor Bezinović. 004 (Large)

O samom filmu Vam ovdje nećemo govoriti. Učinili su to već kritičari u Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji. Mi ćemo Vam ovdje pokazati trailer (tj. foršpan) A nakon projekcije cijela je ekipa (zajedno sa Grobničkim dondolašima) izašla pred publiku primiti zasluženi aplauz.

005 (Large) Trenutak u kojem publiku pozdravlja naš profesor Stolica. 006 (Large) Oduševljenje u publici. 007 (Large)

A jedva čekamo da film pogledaju i svoj sud donesu i naši učenici u sklopu našeg projekta „Film za 5!“ u kojem učenici gledaju sve hrvatske filmove koji dođu u kina tijekom školske godine i dodjeljuju vlastitu nagradu onome kojeg drže najboljim.

Film toplo preporučamo svima! 008 (Large)

Važno je napomenuti da je film redatelja Igora Šeregija „ZG80“ koji je ove godine dobio Nagradu "Zlatna vrata Pule“ koju dodjeljuje publika u Areni – istovremeno i ovogodišnji dobitnik nagrade „Film za 5!“ – Privatne umjetničke gimnazije. Objedinjavanje ove dvije nagrade do sada je uspjelo još samo 2013. godine filmu Kauboji Tomislava Mršića!

014 ZG80 pobjednik

Uz to, na ovogodišnjoj Puli predstavljeno je čak 6 filmova koje su naši učenici već pogledali tijekom ove školske godine i čije su redatelje i/ili producente već imali prilike upoznati: Anka, Dejana Aćimovića - Goran, Nevia Marasovića - Ne gledaj mi u pijat, Hane Jušić - Ustav Republike Hrvatske, Rajka Grlića - Uzbuna na Zelenom Vrhu, Čejen Černić i spomenuti ZG 80, Igora Šeregija kojeg su i nagradili.

Ali to nije sve! Profesor filmske umjetnosti i redatelj Goran Ribarić na ovogodišnjoj je Puli imao premijeru svog kratkometražnog filma "Točka zarez" kojeg je producirala naša bivša učenica Romana Brajša! Čestitamo ovim putem i njima na ovom sjajnom uspjehu.

Tocka zarez  

Moglo bi se reći da je ovogodišnja Pula imala puno puno poveznica s našom školom i ispunila nas silnim ponosom!

 
Comments are closed.